Thursday, April 11, 2013

India şi obiceiurile ei ciudate

   
India este a 7a ţară ca mărime din lume şi a doua după numărul de locuitori (1.1 miliarde) după China. La cât  este de mare şi la peste un miliard de locuitori, este de înţeles că au şi o grămadă de tradiţii, care de care mai ciudate pentru restul lumii. Ce mi-a atras atenţia în mod special, este cazul unei fete de 18 ani din localitatea Chikhla, statul Madhya Pradesh. Se pare că fata era chiar frumuşică, ceea ce nu este de mirare ţinând cont de renumele indiencelor. Aşa că ce s-a gândit unchi-su' în vârstă de 53 de ani şi care avea deja doi copii acasă când a văzut ce nepoată bună are? Să o răpească şi să o facă cea de-a doua soţie a sa !! Nu îi ajungea una, vroia două nene ! La noi majoritatea oamenilor fug ca dracul de tămâie când e vorba de căsătorie. În India bărbaţii fug (la propriu !!) să-şi mai ia o nevastă !

 "The tricky part" abia acum vine. Când au aflat de răpire, "înţelepţii" satului, adică un grup de 16 băbălăi care formeză un fel de stabor au decis să aplice  nişte pedeapse (panchayat). În primul rând fetei. "Nenorocita" era considerată prea frumoasă şi cică de aia i s-a sculat lui unchi-şu' ştromeleagu, drept pentru care bătrânii au decis să o radă în cap cu forţa, să o mai sluţească un pic ca să nu îi mai tenteze şi pe alţii. Pe unchiuleţ, bietul de el, care şi aşa a trecut prin chinuri groaznice cu ochii la bunăciunea de nepoată-sa, au decis să-l plimbe puţin prin sat cu o ghirlandă la gât alcătuită din pantofi (sper că unii purtaţi vreo doi ani la muncile câmpului), în ceea ce se dorea un marş al ruşinii. Părinţii fetei i-au sifonat la poliţie pe justiţiarii ăştia bătrâni, care probabil au luat aşa o măsură drastică împotriva fetei de ciudă, că dacă ar fi răpit-o ei nu prea aveau ce să îi facă.  Au fost arestaţi 13 bătrâni şi pe ceilalţi, încă îi caută. Normal, doar oamenii nu se predau asa uşor, ce dracu, sunt justiţiari. Sătenii ce au făcut când au auzit întreaga întâmplare? S-au dus grămadă la poliţie să ceară eliberarea bătrânilor şi susţineau cu înverşunare acţiunea luată împotriva "panaramei". Tradiţie locală spun ei. Asalt asupra unei persoane spune poliţia. Şocant este că pedepsele panchayat sunt chiar legale în unele regiuni ale Indiei. Deci după logica asta dacă o violezi pe una de acolo şi nu te toarnă nimeni la poliţie, ai toate şansele să scapi doar cu o plimbare în care râde tot satul de tine. Nu e vina ta că era aşa bună şi nu te-ai putut abţine. Chiar relativ recent a fost un caz cu o turistă violată de cinci Mowgli din ăştia. Normal, nici până în ziua de azi nu i-au prins, nimeni din satul ăla unde a avut loc incidentul nu ştie nimic. Aplică sălbaticii ăştia codul omerta mai ceva ca mafia siciliană.
Stau şi mă gândesc ce ar face înţelepţii daca ar veni pe litoral la Costineşti în plin sezon. Cred că ar da în bâlbâială, ar scalpa trei sferturi de plajă. Pe lângă obiceiul ăsta al staborului ( asta dacă mai are cineva vreo îndoială de unde se trag rromii ), indienii mai au şi alte obiceiuri ciudate:
- Fetele care se nasc cu un dinte deja ieşit din gingie, urâtele şi cele cu malformaţii sunt considerate posedate, aşa că sunt măritate simbolic cu un câine sau un ţap, cel puţin până cresc şi îşi găsesc ele alesul inimii. Noroc că nu sunt obligate să întreţină şi raporturi sexuale cu animalele respective. Dacă eşti frumoasă nu e bine, dacă eşti urâtă..iar nu e bine. La ei dacă eşti femeie nu e bine.
- Tot legat de nuntă, fetei nu i se pune inelul pe degetul de la mână ci pe degetul de la picior.
- Nu ai voie sub nicio formă să mănânci cu mâna stângă. Indienii se sterg la cur cu mâna stângă şi fac alte lucruri ruşinoase, deci tot ce faci trebuie să faci cu dreapta. Tacâmuri nu prea folosesc, se mănâncă cu mâna. Dar nu ai voie să bagi degetele în gură, nu e frumos ! Împingi mâncarea uşor cu degetul mare domne ! Dar oare ce fac dacă îşi pierd mâna dreptă într-un accident? Nu o să mai poată mânca, cel puţin în locurile publice dar măcar pot să facă "lucrui murdare". Mai nasol era fără stânga, era ca şi când te stergeai la cur cu lingura cu care mâncai.
- În India este interzis să te săruţi pe stradă, deşi întâlneşti o groază de temple decorate cu statuete care ilustrează cele mai variate poziţii sexuale. Mulţi credeau că zeii menţin lumea lumea pe picioare făcând sex, iar zeul suprem a creat lumea prin...masturbare. Deci dacă vreţi să jigniţi pe cineva cu expresia "bă parcă eşti făcut din labă", nu prea aveţi şanse. :)
- Poate cel mai barbar obicei al hinduşilor care din fericire a fost interzis cu desăvârşire de multă vreme, era Sati - Arderea văduvelor. Conform ritualului, văduva bărbatului decedat trebuia să se arunce şi ea în focul în care ardea trupul neînsufleţit al soţului, act încurajat pe lângă tradiţia milenară chiar şi de rudele femeii. Majoritatea femeilor se aruncau singure în foc din pură convingere. Cele care nu o făceau, erau aruncate în foc de propriile rude, pentru ca pe vremuri soţul era cel care îi asigura hrana, adăpostul şi hainel, iar după moartea lui averea era împărţită între rude şi femeia aruncată în stradă.


No comments:

Post a Comment