Wednesday, April 27, 2011

trecut, prezent si viitor

Mai tine cineva minte ce vroia devina cand era mic? Fetele vroiau sa se faca doctorite, avocate sau contabile iar baietii vroiau sa fie astronauti sau aviatori. Daca noi baietii l-am avut ca idol pe Hagi si ieseam la joaca cu magicul numar 10 pe spatele tricoului, fetele cantau la peria mamei pe post de microfon uitandu-se in oglinda si sperand ca intr-o zi sa ajunga artiste. Cerbul de aur sau prezenta pe scena festivalului de la Mamaia, unde puteau castiga titlul suprem in timp ce erau scaldate de briza marii, era visul absolut pentru orice fetita. Se pot spune multe despre trecut, idealuri si vise. Dar ce se mai poate spune despre viitor si care sunt visele sau modelele copiilor din ziua de azi? Daca intrebi orice pustan, care este modelul lui in viata o sa-ti raspunda trufas: Adrian Mutu sau Cristiano Ronaldo (ca sa dau doar niste exemple din sport) De ce? Simplu: au bani ! Desi niste fotbalisti de exceptie, cei doi esueaza lamentabil in a fi si niste modele demne de urmat, din punct de vedere al moralitatii sau al vietii private. Si totusi pustii ii divinizeaza mai ales datorita expunerii de care beneficiaza in mass media, din cauza masinilor scumpe sau a stilului de viata si mai putin din punct de vedere al talentului. Este greu totusi sa reusesti in viata daca te gandesti doar la bani. Van Gogh a spus odata: Imi visez pictura si imi pictez visul. Nu stiu cati isi "picteaza" visele in ziua de azi fara a se gandi cu cat pot vinde acel vis (it's all about the money nu?)
Banii nu aduc fericirea dar numarul lor da. Stim si placa asta. Dar chiar sa fie adevarata in totalitate? Cand deschizi tv-ul vezi noile "seriale" cu miliardari care divorteaza, "vedete" pline de bani care se balacaresc ca la usa cortului desi cu putin timp in urma ar fi impartit si o coaja de paine, mama si fiica care se blestemau si se amenintau din cauza averii sau ciobani care viseaza sa ajunga presedinti doar pentru ca au avut norocul sa dea niste tunuri imobiliare. Tare fericiti mai sunt..Nici cu ziarele nu stam mai bine. Pe prima pagina a tabloidelor troneaza aproape zilnic vreo gagica goala, vreo Monica, Cruduta, Dragusanca sau vreun specimen asemanator. Nu se scrie despre vreo iesire din criza in care se afunda tara din ce in ce mai mult pe zi ce trece sau despre ce perspective au tinerii, dar in schimb se stie la ce ora s-a dus Bianca la toaleta, ce a mancat la pranz si cat a durat o partida de amor cu vreun print. Deh, propabil tineretul este mai interesat de ce face Bote si Poponet (doar o analogie..intamplatoare, nu insinuez nimic) sau cine stie ce "eroi" din mirificul peisaj autohton iar fetele sorb din priviri mai ceva ca baietii formele expuse cu atata darnicie in pornoswow-ul de la Capatos. E mai usor sa-ti rupi materialul de la fusta si sa o faci de-o palma decat sa-ti rupi capu-n facultate vreo 4 ani si daca faci socoateala, cu taxe scolare, manuale, examene si multe altele, sa iesi mai scump decat cu o pereche de silicoane. Plus ca vreun iri, tiri sau vreun tantar(ean) nu sunt interesati de asa ceva. Ce dracu, doar nu ai nevoie de o facultate sa scapi in cateva secunde de o fusta.
Pana la urma am lamurit-o si pe asta: Scoala e grea, sportul la fel, si daca tot avem talent(e), propun ca toate pustoaicele sa intre in partidul fotomodelelor, Sanziana Buruiana sa ajunga presedinte, Tonciu prim-ministru iar baietii sa se apuce de fotbal (nu conteaza valoarea, ca la cat cotizeaza parintii ajungi usor si capitan la nationala) sau de manele si viitorul suna(pe ritm de "regheton) bine.

No comments:

Post a Comment