Monday, February 11, 2013

Rio, carnaval si samba !!!


Pe noua februarie 2013 a inceput celebrul carnaval de la Rio, considerat cel mai mare din lume. Timp de cinci zile, pe strazi sunt zilnic peste doua milioane de oameni, care petrec aproape non-stop pe ritmuri de samba, intr-o explozie de culori, lumini si voie buna. Carnavalul nu are o data fixa, el are loc mereu cu 40 de zile inainte de Paste. Orasul care gazduieste carnavalul, Rio de Janeiro, nu este capitala Braziliei cum foarte multa lume crede. Cel putin nu mai este in zilele noastre. Al doilea oras ca marime din Brazilia (dupa Sao Paulo), are in jur de 6.4 milioane de locuitori si a fost capitala Brazilie intre 1763 si 1960. Pe langa vestitul carnaval, Rio, care este cel mai vizitat oras din emisfera sudica, mai este renumit si pentru una dintre noile minuni ale lumii, statuia lui Cristos Mantuitorul, inalta de 30m (cam cat un bloc de 10 etaje), amplasata pe varful muntelui Corcovado (710m) celebra plaja Copacabana,  stilul de muzica bossa nova (o combinatie intre samba si jazz) si bineinteles, samba !
    Simbolul carnavalului, samba isi are originea in Bahia (unul dintre cele 26 de state din care este compusa Brazilia) si isi are radacinile in Rio de Janeiro si traditiile religioase africane, aduse aici de sclavii care populau plantatiile de bumbac si cafea din Bahia.  Pentru brazilieni samba este aproape o religie si cea mai populara exprimare a culturii lor. Samba de Roda (dansul cercului), care in 2005 a devenit "mostenire a umanitatii UNESCO",  este stilul principal din care se trage samba carioca, stilul care este cantat si dansat la Carnaval. Samba are chiar si o zi nationala si anume 2 decembrie.


    In mod traditional, samba este cantata la un instrument numit cavaquinho, un fel de chitara mai mica si un instrument de percutie, numita tamborim (care nu este acelasi lucru cu tamburinele). Este o toba mica de origine portugheza si africana, care scoate niste sunete inalte si ascutite si de cele mai multe ori pentru percutie se foloseste un mic bat de lemn. Dar samba moderna foloseste si alte instrumente, datorita influentei culturii americane, de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Un nou "beat" a aparut in anii '50, numit bossa nova, dand un accent ritmic original stilului "vechi", stil imprumutat din jazz. Tromboane, trompete, clarinete sau flauturi sunt doar cateva din instrumentele folosite. Dar samba nu inseamna doar muzica. Samba inseamna o intreaga cultura, a mancarii, a dansurilor variate (miudinho, coco, pernada si samba de roda), a petrecerilor nebune, a costumelor fabuloase din paiete, margele si pene si a picturilor pe corp (numite picturi "naive", datorita stilului copilaresc si simplu). Absolut toti cei care ajuta la splendoarea carnavalului sunt artisti, sculptori sau stilisti anonimi. 

     Punctul culminant al carnavalului este defilarea scolilor de samba pe Sambadron,  un "bulevard" incadrat de doua tribune cu 72.000 spectatori. Locurile din fata de vand de multe ori cu sute daca nu chiar mii de dolari. In Rio sunt aproximativ doua sute de scoli de samba, impartite in cinci divizii. O scoala de samba este formata din cartiere locale care vor sa participe la carnaval impreuna si care au unele legaturi sau au un trecut comun. "Grupul special" este alcatuit din 12 scoli, crème de la crème, elitele ! Aceste scoli de dans se pregatesc tot anul pentru "confruntarea" cu rivalii. Bugetele ating sumele de 2-3 milioane $. 




















Fiecare scoala isi alege o tema, inspirata din miturile stravechi, evenimente istorice sau pur si simplu viziunea lor asupra vietii sau a problemelor internationale si incearca sa o portretizeze cat mai bine cu putinta. Costumele, muzica, estetica, absolut totul conteaza si nimic nu este lasat la voia intamplarii. Fiecare scoala are in jur de 6-8 care alegorice, care mai de care mai spectaculoase si pana la patru mii de membrii care defileaza pe ritmuri de samba. Ordinea in care defileaza participantii este foarte stricta. Primii care intra in "lupta" se numesc comissáo de frente, compusa din zece pana la cincizeci de oameni. Acestia au rolul de a prezenta scoala si de a intretine atmosfera. "Bufoni" ar spune unii, dar nici pe departe. Rolul lor este foarte important, ei executa coreografii spectaculoase in costume elegante si de obicei spun o scurta poveste. Dupa ei, urmeaza primul car alegoric, denumit abre-alas, in traducere directa, aripa care deschide (defilarea). 
Un rol foarte important il are porta badeira, cea care are grija de steagul scolii. Trebuie sa-l agite necontenit, sa nu se ruleze. Tot timpul este acompaniata de mestre-sala, cel care trebuie sa atraga atentia tuturor asupra "reginei".
Porta badeira si mestre-sala

Cei care populeaza carele, sunt numiti destaques, si au de asemenea un rol foarte important. Acestia poarta cele mai luxuriante costume care pot cantari cateva kilograme. In varful fiecarui car, se afla un destaque principal. Aceasta canta si danseaza fara incetare, cat timp carul alegoric defileaza. 
Ala das baianas sunt o ramura obligatorie a unei scoli de samba si este compusa din minim 100 de femei care merg pe langa si in fata carului si danseaza. Puxadores sunt cantaretii principali care canta tema principala la cate un cavanquinho, velha guarda sunt veteranii scolii care au facut istorie pentru aceasta, bateria, formatia de samba cu tobe (cuicas) urmati de madrinha da bateria, sau "zeita trupei", care de obicei este o celebritate extrem de sexy. 
Destaque principal

Carnavalul de la Rio este un motiv de sarbatoare, nimeni nu are voie sa fie trist in aceasta perioada. Extrem de multe vedete din lumea sportului, a filmului sau a muzicii participa la acest eveniment. 
Pe langa spectacolul de pe Sambadrom, festivaluri de tot felul au loc in tot orasul cat si pe celebra plaja Copacabana. Milioane de oameni danseaza, canta si petrec pe strazile orasului. Absolut toata lumea poate participa, de aceea turistii sunt extrem de incantati de acest festival. Tot ce trebuie sa faci este sa te alaturi distractiei, sa iei "pulsul" din mijlocul multimii, sa te bucuri alaturi de ei. Chiar daca petrecerea principala are loc pe Sambadron, cel mai mare dans se organizeaza in piata Cinelândia din centrul orasului. Anul trecut, se estimeaza ca au participat aproape cinci milioane de petrecareti la acest carnaval. Iar politia din Rio (oras cunoscut pentru rata destul de ridicata a infractionalitatii) nu a primit nicio plangere legata de vreun incident, semn ca principala ocupatie a oamenilor in acea perioada este una singura de la care nu ai voie sa te abati: samba !!!                                                                                  
Madrinha da bateria


No comments:

Post a Comment