Tuesday, August 5, 2014

Mazare cel Mare !!


   Tin din capul locului sa precizez ca nu sunt nici pe departe fanul lui Radu Mazare, ba chiar din contra.
Dar am ramas uimit cand un anume Eugen Jercan, directorul Asociatiei pentru o Educatie Sanatoasa (n-am auzit in viata mea de astia si de actiunile lor) a declarat vis-a-vis de evenimentul de la Mamaia, la care au participat in jur de 35.000 de persoane: "..Nu ne putem impaca cu ideea ca Radu Mazare s-a folosit de imaginea lui Stefan cel Mare, care este un sfant, pentru a promova un eveniment prin care se incurajeaza libertinajul si promiscuitatea sexuala".
Ca Mamaia este statiunea unde sunt cele mai multe panarame, cele mai scumpe masini si cele mai luxoase cluburi de noapte, nu neaga nimeni. Dar pana la urma, Mamaia este o statiune TURISTICA. Si turismul poate fi perceput in zeci de feluri: sexual, medical, de relaxare, si multe, multe alte feluri. Radu Mazare nu face decat sa dea oamenilor ceea ce vor. Lumea se duce la mare sa se simta bine si daca un carnaval de genul asta este ceea ce isi doreste "plebea", atunci nu inteleg frustrarea domnului Jercan. In opinia domniei sale, ce ar trebui, sa mearga hostese pe plajele statiunii imbracate in uniforma de profesoara din anii '70 si sa imparta pliante cu diverse carti sau carticele de rugaciuni, daca tot latra ca Stefan cel Mare era un sfant?

     Ca o mica paranteza, Stefan a fost sanctificat de Biserica Ortodocsa Romana, pentru ca a luptat cu "paganii" si a ctitorit multe biserici. Nu conteaza ca s-a luptat si cu muntenii, cu tatarii, cu popolezii sau ungurii. Daca aia nu erau musulmani, nu era nicio problema. Ce nu ne spune biserica, e ca "sfantul" Stefan, a luptat si de partea turcilor in 1462, cand a atacat Chilia, aflata in posesia muntenilor lui Tepes, care erau in plin razboi cu turcii. Cetatea Chiliei era un punct strategic la Dunare, de o importanta aparte. 
Pe langa asta, biserica nu ne spune ca Stefan era un curvar notoriu, un betiv ordinar si un razbunator fara pereche, care judeca si casapea dupa bunul chef pe oricine, sub impulsul nervilor . Nu trebuie decat sa faceti putine "sapaturi", sa vedeti cam de ce era in stare "bunul" Stefan. 


   Revenind la Mazare si la rolul pe care l-a jucat acesta, personificandu-l pe Stefan (a cerut inclusiv acordul bisericii pentru asta), sunt curios cine s-a mai simtit lezat de actiunea primarului. Care, vrem nu vrem, a transformat Mamaia intr-o statiune de lux. Stim ca omul isi trage partea leului de acolo, ca nu e nici el un sfant, dar daca nu se ocupa de statiune, iar era aratat cu degetul. De cand e Mazare primar, in statiunea asta vin printi arabi care "sparg" zeci daca nu chiar sute de mii de euro, oameni de afaceri si mai nou inclusiv jucatori de fotbal celebri de la echipele de top ale Europei (Nu ma refer la Ciprian Marica ). Pe scurt, statiunea asta exclusivista cu preturi care rivalizeaza cu Saint Tropez, pompeaza o gramada de bani in economia zonala.  Normal, o sa apara si contestatarii, care nu mai au loc pe plaja de pitipoance, muzica de club sau mai stiu eu ce baldachine. Dar solutia e simpla: vrei liniste sa auzi si bazaitul tantarilor, te duci pe plajele de la Gura Portitei sau de la Vadu. Vrei boschetareala, sa dormi printre sticlele de bere, pe acorduri de chitara care rasuna din jurul focurilor, atunci te duci in Vama. Daca vrei lux, gagici si sa spargi mii de euro in club, atunci te duci la Mamaia si te cazezi la Rex sau la Iaki. Marea Neagra ofera de toate pentru toti ! Si daca nu esti multumit de niciuna din variante, iti rezervi frumos o vacanta in Grecia sau in Turcia si iesi mai castigat din toate punctele de vedere. 
     Dar atata timp cat statiunea Mamaia este plina ochi sezon de sezon, cand Mazare strange 35.000 de oameni intr-o seara sa se uite la un spectacol (bun sau de prost gust, in functie de gusturi), atunci trebuie sa fi ipocrit si sa zici ca omul nu stie sa promoveze turismul in zona aceea. 35.000 de oameni la un loc mai vezi doar pe stadioane si la pupat de oase la Mitropolie sau la Iasi, cu diverse ocazii. 

Sunt curios daca ar face acest Eugen Jercan un sondaj printre pustii din ziua de azi pe care vrea sa-i protejeze de curvasaraie si depravare, oare cati stiu intre ce ani a domnit Stefan cel Mare? Imi pun viata gaj ca dintr-un esantion de 5000 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 14 si 20 de ani, nici macar 10% nu stiu sa raspunda. Cand televiziunile nu o sa-l mai difuzeze pe Maruta, Gherghe sau Capatos, cand nu o sa mai apara laturi ca Zavanoranu sau "blonda lui Guta" la TV, abia atunci poate sa vina domnul Jercan si sa latre ca este aparatorul Educatiei Sanatoase. Pana atunci, joc de glezne "prietenas".


    "Fost-au acestu Stefan-voda om nu mare de statu, mânios si de grabu varsatoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospete omorea fara judetu. Amintrilea era om întreg la fire, nelenesu, si lucrul lui îl stiia acoperi si unde nu gândiiai, acolo îl aflai"


P.S. Daca intamplator exista persoane de peste 40-50 de ani care sa citeasca acest articol (desi nu cred) ii sfatuiesc sa-l ignore si sa-l uite si sa se intoarca la pupat de hartiune cu "sfantul". Oamenii de genul asta sunt fara scapare, mult prea indoctrinati de cartile de "istorie" comuniste, genul de persoane care inca mai cred cu tarie in "Tara Sfanta" si in drepturile Israelului de a ucide mii de copii nevinovati si femei in Palestina, doar pentru ca sunt "pagani".  Nu vreau sa le chinui intelectul cu "ineptiile" mele.

4 comments:

  1. Atentie va rog la limbaj si la informatiile eronate pe care le vehiculati.
    Daca vreti sa polemizati puteti sa o faceti intr-un mod civilizat.

    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fata de alte institutii care promoveaza pe sticla sau in presa tot felul de nonvalori, consider ca limbajul meu este mai mult decat civilizat. Daca dumneavoastra chiar sunteti directorul Asociatiei pentru o Educatie Sanatoasa, v-as fi recunoscator daca ati furniza niste date cu realizari sau actiuni REALE pe care le-ati dus la bun sfarsit pentru a stopa adevaratul cancer care cuprinde media. De asemenea sunt curios cati bani ati atras dumneavoastra si organizatia dumneavoastra pentru bugetul de stat.
      Cum am zis si in articol, nu sunt si nu o sa fiu vreodata un aparator al politicienilor de orice fel deci am fost total obiectiv cand am scris ce am scris.

      Delete
  2. ce legatura are stefan cel mare cu mazare si cu tara sfanta israel? :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai daca citeai atent tot, era vorba despre cum este perceput Stefan cel Mare SI SFANT. :) Un procent covarsitor de oameni asociaza cuvantul "sfant" cu dreptatea si binele. Daca ai curiozitatea, cauta pe net sa vezi cat de inversunati sunt asa zisii crestini cand e vorba de lucruri sfinte.
      Ideea e ca extrem de multi cred ca Israelul trebuie sa treaca prin foc si sabie (sau mai nou bombe) orice "terorist musulman", indiferent ca e copil sau femeie, care nu au absolut nicio vina. Si toti iau partea Israelului pentru ca, la fel ca si Stefan (cica), e tara SFANTA. :)
      Sper ca te-am lamurit cum vad eu lucrurile.

      Delete