Tuesday, June 26, 2012

Rosia Montana cea mai finuta doamna


Salvati Rosia Montana..cred ca am auzit sloganul asta de m-am plictisit. Grupuri razlete de sustinatori prin centrul orasului, te pun sa arunci o semnatura, iti spun ca tu, ca cetatean, chiar contezi si ca poti salva Rosia Montana! Wow..poti sa fi un adevarat erou iti zic ei, sa salvezi aurul TAU. Opa, stai asa, back, care aur? Pai cum care aur? Zacamantul ala urias, cel mai mare din Europa dupa spusele unora, a bagat zazanie intre oameni. Mai nou, toti sunt patrioti, isi iubesc tara mai mult decat propiile mame. Vor sa protejeze natura, sa-si protejeze aurul. Pentru ca noi romanii suntem extrem de buni cand este vorba sa luam totul personal. Este aurul nostru baaai, ce dracu credeti voi ca faceti?!

Care este defapt problema? Pai ar fi "doar" doua probleme. Una, ca statul vrea sa vanda drepturile pentru faimosul zacamant unei companii canadieni si doi, ca astia din urma, ca sa extraga aurul ala, au nevoie de zeci de tone ce cianura, care ar distruge ireversibil solul. 
Ca toata clasa noastra politica este o apa si-un pamant (am folosit o expresie populara romaneasca, decat sa rezum totul la un singur cuvant: gunoi ) asta stim deja. Lumea este indignata ca o companie romaneasca nu se ocupa de exploatarea pretiosului metal, in loc sa ne "fure" altii aurul. Dar nimeni nu se intreaba: avem o companie capabila sa duca la capat un asemenea proiect? Raspunsul este simplu si il stie toata lumea: NU AVEM. 

Acum isi intra in rol "muritorii de foame" din deja celebrele reclame cu "ei nu vor decat sa munceasca". Dupa capul romanului de rand, este de ajuns o armata de mineri cu putere de munca si gata tata, scoatem aurul si il impartim frateste. Cu tarnacopul, cu cazmaua, cu mainile goale, sapam dupa el si pana diseara e gata, o punem de cate un lant si-un ghiul. Rautacios? Deloc. In Africa sunt zacaminte de sute (daca nu chiar de mii) de ori mai valoroase decat al nostru. Aia de ce nu isi valorifica minele si vin companiile straine (americani, rusi, nemti, canadieni etc) sa le scoata diamantele? Simplu, pentru ca nu pot. Din niciun punct de vedere: politic si fizic. Nimeni nu s-a intrebat, cum au ajuns tarile enumerate mai sus sa exploateze zacamintele altora? La ei in tara unde au luat nastere companiile, au stat cu ciocanelul in mana si cu pensula ca sa indeparteze praful ca si cand ar fi un sit arheologic fragil? Ei ash, au aruncat in aer tot muntele, au folosit cianura sau mai stiu eu ce substante care sunt extrem de nocive, nimic de zis. Oricum au facut-o, nu au dat inapoi !

Progresul cere sacrificii ! Este pe cat de dureros, pe atat de adevarat ! Nu poti sa exploatezi un zacamant cum este cel de la Rosia Montana fara sa strici natura. Cine crede altceva este naiv ori s-a uitat prea mult la OTV.  Indiferent cine ar exploata zacamantul ala, tot ar produce pagube naturii. Si (asta chiar e bomba pentru unii !!) chit ca vine Superman in numele statului si il extrage fara sa strice natura, NICI MACAR UN ROMAN nu o sa primeasca ceva din aurul "lui". Este aurul tarii!! Care tara? Pai aia condusa de cei pe care tot noi i-am votat, condusa de politicienii aia care atunci cand a fost miting, in loc sa-i fluiere oamenii, ei dansau pinguinul, bagau mici si bere ca spartii si ii faceau figuratie gratuita lui CRBL sa-si faca videoclip, oamenii aia condusi de liderii de sindicat cu case la Predeal si vile pe malul marii (Power to the people..yeah right ), mana de oameni care chiar credea cu adevarat ca daca striga in toiul iernii jos Basescu, o sa vina pe "tronul" tarii cel mai de treaba presedinte si eventual o sa le dea si 20.000 E de caciula si in final oamenii care numesc regia ieftina din cazul lui Nastase un gest "disperat" si ii plang de mila unuia care a furat sute de milioane de euro pentru el si gasca lui ( "baietii buni" care o sa ne conduca dupa viitoarele alegeri si care ne-au dat inapoi cu 50 de ani dupa revolutie, care o sa ia locul actualilor "baieti buni", care au furat ce mai era de furat din tara asta).

Rosia Montana, aceasta delicata doamna pe care o protejam (in mintea noastra) cu atata indarjire, careia ii aparam..virginitatea, este cea mai mica problema a romanilor din ziua de azi. La nivel de vise, dormim pe un munte de aur, dar in realitate noi suntem cei care, prin deciziile luate, prin naivitate si incredere oarba in niste sacali ordinari, numiti politicieni (portocalii, rosii sau galbeni) am turnat mai multa otrava si durere in pantecul tarii decat o sa o faca vreodata sute de tone de cianura.

No comments:

Post a Comment