Wednesday, August 22, 2012

Prostia reporterilor din Romania


    Prostia crunta (sau slaba pregatire, ca sa nu fiu asa acid) a reporterilor care apar “pe sticla” zi de zi atinge cote nebanuite. Ca este de ras in prima instanta cand auzi intrebarile adresate celor intervievati este o chestie, dar daca stai sa te gandesti ca unii reporteri castiga mai mult decat un doctor, te apuca groaza. Nu am nimic cu meseria asta, dar este de ajuns sa ma uit cateva minute la stiri ca sa realizez cat de nedrepte sunt cateodata lucrurile. 
Chiar acum cateva minute, o stire despre niste hoti de carburanti. Dupa ce oamenii au fost filati mult timp, politistii s-au dus "la sigur" si le-au descoperit ustensilele folosite si curtile pline cu butoaie, canistre si bidoane. In timp ce-i conduceau la dube pe respectivii, un reporter care abia daca i-a mijit mustata, topaia sprinten ca un iepuras pe langa cel retinut. Si acum vine intrebarea antologica: Ati furat benzina?? Tipul incatusat se uita la el ca vitelul la poarta noua, probabil bulversat si el de intrebarea tampita. Dupa doua secunde de tacere, tanarul "geniu" isi incearca din nou norocul: Canistrele din curte sunt ale dumneavoastra? Nuuuu, cum sa fie ale lui Gogule? A plouat din senin cu vreo 70 de canistre si bidoane in curtea omului, el habar nu avea ce cautau acolo, nu le-a atins in viata lui.

Alt cazuri, alte situatii penibile. De data asta o domnisoara care nici nu stie sa tina microfonul in mana, merge pe plaja si intreaba diversi oameni: Ati venit la mare?? Fantastica intrebare, pe bune. Oamenii probabil plecasera pana la paine si hop, s-au trezit pe plaja asa, din senin, la vreo 300 de km. Dupa ce i se raspunde tutei cu jumatate de gura da, am venit (mai mult ca sigur saracii credeau ca sunt filmati cu camera ascunsa ) ea ii intreaba: Si? De ce ati venit? Probabil a nimerit cei mai rabdatori oameni ca altfel nu-mi explic cum de aia i-au facut jocul si s-au chinuit sa-i raspunda. Aceeasi creatura cu intrebari mirifice, se duce seara intr-un club. Un grup de tineri bine dispusi care danseaza de mama focului, beau, rad, glumesc, este luat la intrebari: va distraaaaaaaaati?? Nu proasto, oamenii sunt la priveghi, in doliu, dar isi manifesta tristetea intr-un mod bizar, razand cu gura pana la urechi. Si culmea ! Ea chiar este platita sa puna asemenea intrebari !

Astea ar fi doar cazurile mai..amuzante. Este socant cand armata de vanatori de declaratii se repede asupra unor oameni cu probleme extrem de grave: Unui om care si-a pierdut parintele intr-un accident rutier din cauza unui betiv ordinar, (dar "cu spate") urcat la volanul masinii, aproape i se vara microfonul in gura: Ce parere ai??? Este justa decizia curtii de a-i aplica pedeapa cu suspendare celui care ti-a ucis tatal? Prin simplul fapt ca omul ala nu a reactionat in niciun fel, pentru mine este un erou. In locul lui, la o asemenea intrebare cretina, cred ca il trimiteam pe respectivul reporter langa parintele pierdut, fara pic de remuscari, sa-l intrebe pe el daca este just ca un ucigas sa primeasca o pedeapsa cu suspendare. Si exemplele pot continua la infinit, amuzante dar extrem de triste in acelasi timp.

Un lucru e clar: in ziua de azi in Romania daca n-ai carte, ai parte ! Si nu este din pacate singurul job in care se intampla asa ceva..

No comments:

Post a Comment