Friday, October 30, 2009

esti fericit?

Daca cineva isi doreste sa fie fericit, nu este greu de realizat. Dar noi ne dorim sa fim mai fericiti decat altii si asta este intotdeauna dificil, pentru ca mereu credem ca altii sunt mai fericiti decat sunt cu adevarat.
Charles Montesquieu, el se face "vinovat" de aceasta afirmatie. Ce a vrut sa spuna acest baron, care este una din cele mai importante figuri ale ilumismului francez? De ce avem nevoie pentru a fi fericiti? Bani, faima, putere, dragoste, vacante in tari exotice? La prima vedere o sa spuneti ca daca ai bani, poti sa-ti cumperi fericirea. Sau ca un pic din toate ar fi reteta ideala pentru a fi fericit. Si atunci, de ce cand ajungem sa cucerim aceste piscuri ne simtit totusi marii perdanti? De ce nu ne multumim niciodata cu ce avem si vrem mai mult?

Am intalnit oameni care in afara de un acoperis modest deasupra capului si a familiei, nu aveau nimic! Si totusi, privindu-i mai atent am observat ca sunt mult mai bogati si mai fericiti decat marea majoritate dintre noi. Suna cam ciudat nu? Dar noi ce avem, cu ce ne laudam? Unii au ultimul tip de telefon mobil, au ocazia sa iasa in fiecare week-end cu prietenii in club, sa rada, sa se distreze, sa bea cocktailuri si sa fumeze tigari scumpe, sa se imbrace de la Mall si sa ia masa in restaurante luxoase, unii conduc o masina de fite la adapostul aerului conditionat in timp ce altii merg cu tramvaiu in toiul verii la ora de varf. Si totusi..nu este de ajuns.
Suntem frapati cand vedem un cersetor cum se bucura pentru maruntul primit, batrani care iti saruta mana cu lacrimi in ochi, fericiti ca au primit o punga cu fornetti, copii desculti in toiul iernii care ridica mandri de pe jos o moneda dupa care tu nu te-ai fi aplecat niciodata. Si nu intelegem! Nu intelegem de ce noi, cand ne bagam seara in patul nostru moale si calduros, suntem napaditi de invidie ca vecinul castiga mai mult sau ca la locul de munca a fost promovat un coleg care nu merita dar care s-a pus bine cu sefu'. Si adormim nefericiti, ganduri negre cuibarindu-se in capul nostru.

Dar daca am stii sa apreciem cu adevarat ce avem, daca am realiza ce inseamna prietenii devotati, daca am acorda mai multa atentie persoanei iubite, daca am stii sa ne bucuram de cele mai marunte lucruri, de cele mai simple situatii, de rasaritul soarelui, de privire jucausa a animalului de companie, de iubirea parintilor si a fratilor si de absolut tot ce ne inconjoara, daca am lasa la o parte invidia, ura si rautatea, atunci am fi cu adevarat fericiti. Fericirea se gaseste in fiecare dintre noi, trebuie doar sa vrem cu adevarat sa o gasim, sa o intelegem si sa ii dam un sens. Si restul o sa vina de la sine.

No comments:

Post a Comment