Thursday, September 20, 2012

Cel/a mai scump/a din lume

                                                               
250 de milioane ! Atat costa cea mai scumpa pictura din lume. Lucrarea se numeste "Jucatorii de carti" si a fost semnata de Paul Cezanne (19 ianuarie 1839 - 23 octombrie 1906) in anul 1893. Tabloul a fost cumparat de familia regala din Qatar si a depasit cu "doar" 110 de milioane vechiul record, detinut de lucrarea  "No.5, 1948" a lui  Jackson Pollock. 
Nu sunt eu critic de arta dar cum dracu sa dai atatia bani pe o bucata de panza, indiferent de cine a fost pictata? Cu banii aia hranesti cateva state din Africa pentru multa vreme sau de exemplu poti cumpara cam 4545 de locuinte, la un pret de 55.000 $. Intrebarea este in ce proportie esti nebun de legat sau iubitor de arta ca sa arunci un sfert de miliard de dolari pe un tablou cu doi tipi care joaca poker sau septica (fiecare interpreteaza cum vrea, ca asa e arta). Adica, nu ai putea face altceva cu banii aia si sa-ti iei o copie a picturii pentru doar cateva sute de dolari? Ca pana la urma e un tablou, doar nu te asezi cu o punga de popcorn pe fotoliu si te uiti la el ca prostu cateva ore pe zi ca la televizor. 

Cea mai scumpa bautura din lume (mai corect spus sticla care contine bautura) costa 3,5 milioane de dolari. Se numeste "Diamond String" si este o sticla de tequila confectionata din doua kilograme de platina, in care sunt incrustate peste 4000 de diamante de 415 carate. De ce ar da cineva 3,5 milioane pe o STICLA? Vin prietenii miliardari pe la tine, aia se mandresc cu cel mai smecher ceas pe care si l-au cumparat, cu inelul cu diamant roz cumparat nevestei si tu ce le zici: "Pfff, ceas? Inel? Mizilic mon cher! Ia stati  asa sa va arat eu sticla mea de tequila ". Bine, daca sticla e cumparata de un rapper care a ajuns celebru dar care a crescut cu apa de la robinet si cu posirca bauta din punga de hartie, nu m-as mira sa-l vad cu un lant gros la gat de care isi atarna mandru sticla, "like a boss". 
Cea mai scumpa bautura este un coniac Hennessy de 750 ml, vechi de aproximativ o suta de ani. Se numeste "Frumusetea secolului". Pret? 150.000 $. Daca nu aveti atatia bani, il gasiti in unele baruri la 7000 $ paharul. Chiar ma intreb cum o fi sa dai 7000 $ si dupa o juma' de ora sa ii pisi. La propriu ! 

Doamnele cu siguranta si-ar dori sa stie cat costa cea mai scumpa rochie din lume: 5,7 milioane ! Pe tesatura are cincizeci de diamante negre si cantareste "numai" 14 kilograme. Creatoarei i-a luat aproximativ sase luni sa o confectioneze. Eu ma intreb de ce ar face cineva o asemenea rochie? Care este scopul? Ne-am prins si noi ca diamantele fac toata smecheria (desi sincer sa fiu cat or fi ele de diamante, negre asa parca sunt pietre de le vand astia la masute cu douazeci de lei la Unirii) dar faci o rochie care nu poate fi purtata? Poate doar cu o unitate de trupe speciale dupa tine si o conditie fizica de invidiat ca sa poti sa cari rochia asta cat un ruscac de grea.

Atunci cand nu ai ce face cu banii, inteleg sa dai (chiar) si cateva milioane pe un ceas unicat, de lux, care in primul rand este o bijuterie, sa dai cateva zeci de mii pe un costum sau o rochie, pe o bratara sau un inel cu un diamant unic, care "creste" in sute de mii de ani, in pamant.
Ce nu inteleg este de ce sa dai pe un tablou un sfert de miliard. De ce sa nu dai cateva milioane pe o fotografie unicat, pentru care un fotograf a stat poate si zile intregi ca sa prinda cadrul sau lumina perfecta?Totul tine de o fractiune de secunda, de inspiratie, de noroc si de pricepere. La un click distanta poate sa iasa o fotografie monumentala sau un esec total. Ce adrenalina ii curge prin vene pictorului care poate termina un tablo chiar si intr-o luna de zile? Daca azi are chef sa picteze o face, daca nu, se duce si bea o bere sau da la peste. Daca da gres, poate picta altul. Plus ca marea majoritatea a pictorilor emblematici au murit intr-o saracie crunta si abia dupa 1-200 de ani, un tablou pictat de ei se vinde cu asemenea sume.


In viata sunt multe lucruri subapreciate. Sunt inventii ale unor oameni care ne-au schimbat cursul vietii in bine si ale caror patente nu cred ca valoreaza sute de milioane. S-ar opri lumea in loc, fara curent electric, fara avioane, fara banalul automobil sau fara alte mii de inventii mai mult sau mai putin folositoare? Poate ca da, intr-o oarecare masura.
 Dar cum ar fi lumea fara un tablou, o rochie sau o bautura scumpa? Cu siguranta nu s-ar opri in loc nici macar o secunda.





No comments:

Post a Comment