Thursday, September 13, 2012

To be or not to be...popo?

Pe vremuri, daca iti intrebai copilul ce vroiai sa se faca cand o sa fie mare, iti raspundea visand cu ochii deschisi: aviator, astronaut, doctor, inginer. Daca ii intrebi pe cei mici din ziua de azi, mai mult ca sigur ca o sa-ti raspunda fara ezitare ca vor sa se faca fotbalisti, in cazul baietilor sau neveste de fotbalist in cazul fetelor (asta chiar e o meserie, nu e de gluma). Intr-un fel este de inteles de ce toti viseaza sa joace alaturi de Messi sau Cristiano Ronaldo. Au bani, arata bine, sunt cunoscuti de o lume intreaga. Dar mai multe sanse are un puber plin de cosuri sa i-o traga celei mai dorite femei din lume, decat sa ajunga vreun roman la Barcelona sau Real Madrid in viitorul apropiat. Mai plauzibil ar fi sa se visese langa "marele" Tanase zis Dodel sau sa ajunga mari crai ca si Adrian Cristea. Au nevoie doar de putin talent, afinitate pentru manele, pierderea orelor in cluburi si sa fie neaparat mari fani ai bauturilor alcoolice. Daca nu duci de la 5-6 pahare in sus, nu ai cum sa te integrezi in Liga lui Mitica. O conditie ar fi si picarea examenului de bacalaureat, ca dupa aia incep coechipierii sa te barfeasca, ca na, ai vrut sa fi mai "smecher" ca ei. Dar nu imi fac probleme, viitorul suna "bine" pentru fotbalul din Romania.
     
Totusi, de ce nimeni in ziua de azi nu vrea sa se faca preot? S-a gandit cineva cat castiga un "ninja" in ziua de azi, tinand cont ca astia iti iau banii si la botez si la nunta si cand mori? Salariul unui preot cu toate "gradele" ajunge pe la 1900-2000 de ron pe luna. Asta pe langa banii luati la nunta sau botez, pentru care in mod normal trebuie sa-ti dea o chitanta. In schimb pe cine am intrebat daca a primit o asemenea chitanta, se uita la mine ca curca-n lemne, neauzind vreodata de asa ceva. O singura persoana cunosc care a primit acum doi ani o chitanta de 60 de ron, desi platise pentru serviciile "preacuviosilor" in jur de 350 de ron. Cand i-a intrebat de ce au scris doar 60 de ron, cei fara de pacat i-au raspuns, citez: "Nu trebuie sa traim si noi BAROSANE?". Pai bine ma, parca era vorba de juramantul de saracie pe care il depui cand te faci popa, era vorba de "chemarea" care o ai fata de al' mare de sus. Sau atunci cand te rogi si stai "de vorba" cu El ii spui ca tocmai ai reusit sa strangi bani sa-ti iei noul model de la Audi? 

Nu este un job usor sa fi preot...Pe langa faptul ca trebuie sa suporti o gramada de nebuni care intra in Casa Domnului si care sunt convinsi ca daca nu muncesc pana la urma o sa le pice ceva din cer, din mila Sefului, mai ai de suportat si o gramada de probleme. Trebuie sa te gandesti ce faci cu zecile de sticle de vin aduse la diverse sarbatori de enoriasi, cozonacii bine rumeniti, sa fi la curent cu ultimele noutati tehnologice pe care le achizionezi cu banii din cutia milei (cine crede ca banii aia ajung altundeva decat in buzunarul lor, are nevoie de ajutor raaau de tot). Trebuie sa ai o conditie fizica buna si o dexteritate care l-ar face gelos pana si pe "talentatul roman", magicianul Cristian Gog. Nici pana in ziua de azi nu am vazut oameni mai rapizi ca preotii care iti calca pragul sa-ti sfinteasca casa la diverse ocazii. De obicei vin in echipa: profesorul si ucenicul, ca in filmele clasice chinezesti cu maestrii kung-fu. Maestrul arunca la misto cu busuiocul apoi cu o miscare fulgeratoare care l-ar fi facut gelos si pe Bruce Lee, iti ia banii si ii baga in buzunar. Serios, urmariti miscarea din incheietura, este ceva incredibil. Laser frate !! Normal, nu lipsesc nici cuvintele multumim frumos, nu trebuia. Oricum nu poti sa gandesti la fel de repede pe cum executa ei miscarea si sa te razgandesti sa nu le mai dai banii. Ucenicul priveste ca hipnotizat indemanarea maestrului in timp ce ii deschide rapid usa si se duc la vecinii tai. Nu apuci sa zici nimic sau sa inchizi usa ca deja "ninjalaul" este in alt apartament. Un bloc cu 10 etaje este rezolvat in mai putin de 35 de minute apoi lacustele pleaca la urmatorul. Nu pentru bani, ce dracu, dar vor sa sfinteasca cat mai multe case, doar au o datorie..sfanta nu? :)
De asemenea, un preot la moda trebuie sa cunoasca foarte bine pacatale pe care trebuie sa le ierte. Unii sunt atat de dedicati acestui tel incat de multe ori ii surprinzi infundati in probleme..la propriu !! Pai bine popo (fiecare intelege ce vrea de aici :D), sa intelegem ca doar daca..aprofundezi problema o poti rezolva? Interesanta abordare, n-am ce zice. 

Dar cine suntem noi sa-i judecam pe atotstiutorii si preafrumoscantatorii bisericii? Ei doar isi fac datoria nu?Doar ca ar trebui sa luati in seama cele de mai sus atunci cand le ziceti sarutmana parinte si MAI ALES cand treceti si la fapte dupa asemenea vorbe !
 In incheiere, daca vreti o cariera banoasa pentru copiii dumneavoastra, nu ezistati sa-i indrumati spre lumea bisericeasca. Pentru ca un arhiepiscop poate castiga cam 8200 de ron, cat un ministru, un arhiepiscop major sau mitropolit in Biserica Ortodocsa Romana (BOR) cam 8300 de ron, cat un ministru de stat. Iar jupanul sef, Preafericitul (cum sa nu fi super fericit in asemenea conditii) Patriarh al BOR, ajunge pe la 8700 de ron. PE LUNA !

No comments:

Post a Comment