Tuesday, March 26, 2013

De vorbă cu Moşu' (Dumnezeu)

Numele tipului din imagine este Petrache Lupu (1907-1994). Meseria: cioban. Că ciobanii nu sunt printre cei mai...inteligenţi oameni din lume, asta o ştie oricine. Atunci ce este aşa interesant la acest Petrace Lupu din Maglavit? (sat situat în Oltenia, între Calafat şi Cetate). Păi multă lume îl consideră sfânt ! Se zice (ba chiar majoritatea credincioşilor sunt ferm convinşi) că în 1935 atunci când avea 28 de ani, ciobănaşul ăsta care a fost reformat din armată pentru că era debil mintal şi prezenta o gravă greutate de vorbire, a avut o întâlnire de gradul trei cu...Moşu'. Adică cu Dumnezeu. Lupu îl tutuia, poate şi pentru că nu i s-a arătat doar odată, ci de vreo trei ori(oficial). Deci după atâtea întâniri cred şi eu că poţi să legi o tovărăşie cu Moşu'. Prima oară când s-au întâlnit, Moşul stătea în aer şi la final s-a ridicat pe un norişor pătrat şi alb (cum altfel, doooh) avea o barbă albă şi lungă până la brâu şi în loc de îmbrăcăminte avea un păr alb şi mătăsos care îi acoperea tot corpul, până la călcâie. Mda, Superman avea pelerină, Spiderman un costum şmecher, mulat, Batman costum macho dar Moşu...o ardea în pielea goală şi mirosea a smirnă frate. Bun, lăsăm la o parte preferinţele fiecăruia pentru
modă, să revenim la ce i-a spus ciobanului: "Nu-ţi fie frică, să te duci să spui la lume, la părintele, la primărie şi la biserică, că dacă oamenii nu se potolesc, nu ţin sărbătorile, dacă nu se lasă de rele şi dacă nu vin la biserică, atunci, foc, atunci le rup muncile". Pe scurt, a-ţi belit-o prietenaşi ! Hopaaa, stop joc Moşule ! Hipioţii, al căror stil "vestimentar" îl adopţi, sunt iubitori de pace. Iar tu ce faci? Ameninţi cu foc si cu ruperi? Dumnezeu cel iubitor şi blând, cel iertător de păcate, ameninţă cu distrugere totală. După prima discuţie, ciobanul a uitat să dea "alarma" şi să le zică oamenilor să se cuminţească. A doua vineri..ce crezi? Fix în acelaşi loc..Moşu ! "Ciobane, de ce nu ai spus la lume ce ţi-am zis?". Am uitat, a replicat Petrache. Păi normal că a uitat, că era aproape retardat !!! Moşu' atunci i-a spus: "bine, te iert dar să spui la lume tot ce ţi-am poruncit". Normal că omul nu a zis la nimeni, de frică să nu fie luat la mişto. Nu era de ajuns că e cioban (şi debil pe deasupra), l-ar fi crezut oamenii şi plecat cu sorcova. Aşa că nu a zis la nimeni...Mare greşeală !!
Neobositul Moş era tripat pe handicapatul satului ! Aşa că i-a ieşit din nou în cale. Ciobanul a băgat din nou vrăjeala că a uitat la care Moşu i-a zis cu glas gros şi tare: nu te mai iert !!! Că de, era vina ciobanului că Dumnezeu i-a dat o misiune celui mai prost din sat ( ca şi când Piţurcă îi cere lui Bogdan Stancu să joace ca Messi şi când gloaba nu poate şi ratează cu poarta goală, se supără pe el ). După ce i-a spus din nou să zică la lume că dacă nu se potolesc au belit-o, Petrică a zis că se duce să le spună dar "stai să mă duc întâi la oi". Şi grăbitul Moşul i-a răspuns: "Hai că vin şi eu". A lăsat misiunea dintr-o dată că de, trebuiau hrănite oile frate! Omenirea era în pragul colapsului, El era pregătit să-i ardă dar oile erau baza !! Nu poţi să pedepseşti umanitatea până nu dai de papa la animale (e clar acum cine e în spatele Animal Planet). Şi au pornit amândoi înspre stână, cu Moşul insistând la fiecare pas (al ciobanului pas, că el mergea prin aer, doar se respecta) să se ducă să spună la oameni. Nu a uitat să îi spună ciobanului că o să îi poarte de grijă.

Până la urmă ciobanul s-a dus, a vorbit cu preotul, a început încet, încet să vorbească în public, unde strângea din ce în ce mai mulţi oameni. A strâns bani, a ridicat nişte troiţe, a făcut nişte fântâni şi nu după mult timp, locul viziunii a devenit loc de pelerinaj. Un fel de Mecca, varianta...ciobănească. Poveştile spun că veneau orbii, muţii şi surzii şi se vindecau. Dar veneau şi alţi oameni cu probleme care dormeau pe pământ, beau apă "sfântă" dar ciuciu, nu se vindecau. Ce a zis ciobanul ?(care atenţie, păstra legătura cu Moşu). Că dacă Moşul nu i-a vindecat în câteva zile înseamnă că au prea multe păcate. Super tare..Fii-su' la Moş i-a zis criminalului care era "vecinul" lui pe cruce că o să meargă cu el în Rai. În schimb, ăl bătrân ţine la duşmănie frăţică. Ciobanul între timp îşi corectase şi defectul de vorbire de cât le vorbise oamenilor. Înainte abia putea să scoată două vorbe şi acum vorbea mai ceva ca Florin Piersic. Pe lângă asta, cronicile vremii spuneau că oamenii care râdeau de Petrache Lupu, paralizau subit. Moşul avea grijă de asta. Nu sunt eu un om religios, dar Dumnezeu de care am învăţat la religie, nu ameninţa, era bun, iertător şi clar nu se răzbuna pe oameni paralizându-i. Dar cine ştie, omenirea poate e plină de masochişti, de aia toţi Îl iubesc atât de mult. Sau poate de frică...Cert este că Petrache a fost o figură mai aparte şi îşi are locul în istorie. A fost apreciat inclusiv de familia regală, de generalul Antonescu şi de sute de mii de oameni. Până acum nu s-a luat decizia de a fi canonizat ( mă mir cum s-au "riscat" mai marii bisericii să nu îl canonizeze. Moşul stă la pândă...).
    Partea cu adevărat şocantă (pentru mine cel puţin) vine la final. Bisericuţa din lemn construită pe vremuri în sat, a luat foc şi în locul ei a fost înălţată o biserică, atenţie, din banii lui Gigi Becali. Toată lumea ştie că Gigi la origini este cioban. Nu vorbeşte el puţin ca Petrace Lupu, din contră, vorbeşte mult şi prost ! DAR e cioban. Şi nu unu oarecare, ci un cioban care vorbeşte şi el cu Dumnezeu !! Doar Moşu' a bătut Ajax Amsterdam, chiar Gigi a zis-o. La fel ca şi Petrache, Gigi strânge mase de oameni pe unde se duce. Nu să colecteze bani de la ei pentru a ridica vreo biserică sau pentru o fântână. Gigi dă bani de la el !! Petrache a fost persecutat de comunişti, Gigi de Băsescu. Şi "coincidenţele" pot continua. Întrebarea mea este: s-ar face un bine omenirii dacă cei care "vorbesc" cu Dumnezeu, cum e şi Gigi ar fi carbonizaţi? Ptiuuu drace, pardon, Moşule, am vrut să spun canonizaţi !!


n.a.: absolut toată conversaţia lui Petrache Lupu cu Dumnezeu NU este înflorită de mine. Exact aşa s-a păstrat în arhive şi se găseşte cu uşurinţă pe siteurile de profil ale bisericii ortodocse române. Că doar nu ne-ar păcăli biserica vreodata nu??

1 comment:

  1. Fiule, ce crezi eu vorbesc cu Mosu cam in fiecare Duminica si imi spune cat sa bag sau cat sa scot, nah acum cat se vinde si din lumanari ca nu prea ies bani daca vine prea fericitul Sanan :P ... si maretul Ohzmar ... Cum se spune necunoscute sunt caile Domnului si nepriceputi sunt multi in a le urma cum de altfel sti ca in fiecare zi il bagam in spovedanie pe prea luminatul nostru Siscan...ca tu le sti pe toate cele de mai sus si cu mila ta si voia lui mosu poate luam si noi money gramul mai repede! :))

    ReplyDelete