Tuesday, March 12, 2013

Eurovision 2013

    Românii au ales sâmbătă seara cine să-i reprezinte anul acesta la Malmo, la Eurovision. Nu are rost să enumăr toţi participanţii la caricatura asta de ”show”, jurizat de nişte dinozauri plictisiţi si nebăgaţi în seama de lumea actuala. Câştigătorul este Cezar "The Voice" Ouatu cu a sa piesa It`s my life. Că tipul are o voce...altfel decât restul lumii asta o poate observa oricine. Contratenorii sunt rari şi foarte apreciaţi pe scenele de profil. A terminat convervatorul G. Verdi din Milano, una dintre cele mai importante şcoli de muzică din lume. Deci, cum spunem noi românii, e ”şmecher”. Bun, a terminat cea mai tare şcoala din lume, a primit susţinerea marelui Andrea Bocelli si a sopranei Angela Gheorghiu, somitaţi în lumea operei, alături de care are programate unele spectacole. Mai are în ”palmares” şi premii la diverse concursuri internaţionale, are o cariera (deja) de peste 10 ani în domeniu. Ce s-o mai lungim, omul e ”miezul din dodoaşcă” la capitolul ăsta. Numai că pe 18 mai el o să cânte la Eurovision, nu la opera din Viena, concurs care în ultimii ani numai câştigători de genul ăsta nu a dat. Cezar a obţinut 12 puncte din partea publicului (9774 de voturi dintr-un total de 42.567) şi 8 din partea juriului. Locul doi a fost ocupat de trupa Electric Fence cu 19 puncte (12 juriu si 7 televot). Pe trei s-a clasat Luminita Anghel. Restul nu contează, oricum erau slabuţi (nu că cei de pe primele trei locuri ar fi fost grozavi).
Revenind la domnul Ouatu, trebuie menţionat că este cel mai controversat câstigător din ultimii ani. Nimeni nu contestă calitaţile vocale ale baiatului dar contratenorii sunt folositi în muzica preclasica, un gen extrem de nişat. Nu cred că o piesa în care tipul miauna ca un motan în călduri se poate asculta în maşina, în timp ce te îndrepţi spre muncă. Participarea la acest concurs pare mai mult o ocazie de a-şi etala el vocea decât de a face o piesă de calitate. "Nu ai ureche muzicală domneeee"..asta e cea mai întâlnită replică când cineva îi contestă melodia tipului. Melodie care nu este nici cal nici macar, ci un fel de şpriţ. Pentru că este o diferenţă uriaşă între noutate şi calitate. Este un lucru nou dar de calitate îndoielnică pe care nici măcar juriul ăla anacronic nu l-a vazut câştigător. Show-ul pe care l-a etalat te lasa fără cuvinte. Pentru că este destul de greu să găseşti în limba română atâtea sinonime pentru cuvântul slab ! Noroc cu publicul şi cu reclama agresivă pe care i-a făcut-o Gâdea, care aproape că avea orgasm la Sinteza Zilei când îndemna publicul să-l voteze.

   Lăsând la o parte chiţăitul şi mieunatul omului, trebuie spus ceva şi despre Luminiţa Anghel. Şi nu despre faptul că a luat nota 0 cu mizeria ei de piesă de cabaret de la un jurat cu nume care bagă frica-n molii, ci despre cum şi-a explicat ea prestaţia. Ea a declarat că "în prima semifinală m-am simtit îngrozitor de rău fizic. Degetele mi-au amorţit până la cot, aveam cârcei în picioare şi în coaste, nu puteam să respir (...). M-am gândit apoi că poate sa fie vorba despre cineva care transmite spre mine nişte energii negative. A doua zi totul a încetat, nu am mai avut stări de leşin, nu am mai tuşit". Incredibil domne !!! Flacăra violet loveşte din nou !Voldemort se pare că nu a fost omorât de Harry Potter şi acum se întoarce să-i facă zile fripte "fabuloasei" Luminiţa Anghel. Atât de superbă era piesa cucoanei încat toţi participanţii de la Eurovision au vrut să boicoteze concursul de teamă că nu au vreo şansă la locul 1 dacă participa Luminiţa. Probabil au făcut o chetă să angajeze un vrăjitor care s-o distrugă pe româncă şi să păstreze suspansul în ceea ce priveşte câştigatorul. Culmea, una din puţinele piese cântate de români care merita cu adevarat să câştige Eurovisionul, este tot o piesă a Luminiţei, împreună cu trupa Sistem. De aia şi-au luat organizatorii măsurile toate măsurile de precauţie. Dar lasă, că la anu' ne pregatim "bini di tat" şi îi spulberăm pe toţi.

No comments:

Post a Comment